Aktif Karbon Minerali
Aktif Karbon Minerali
Aktif Karbon adsorbe özelliği sebebiyle en çok faydalanılan arıtma materyallerindendir. Her ne kadar rejenere edilerek kullanılsada periyotlarla değiştirilmesi gerekir.
Süngerimsi yapısı ile ağırlığından fazla yer kaplayan ve hindistan cevizi kabuğundan elde edilen bu malzemenin çeşitli markalarını Arıtımsan Makine Arıtma Tesislerinde ürün portföyünde bulabilirsiniz.
Aktif karbonun iç yüzeyi(aktifleştirilmiş yüzey) çoğunlukla BET yüzeyi olarak (m2/g) ifade edilir. Yüzey alanı azot (N2) gazı kullanılarak ölçülür. Su arıtımında kullanılan aktif karbon taneciklerinin iç yüzey alanının yaklaşık 1000 m2/g olması istenmektedir. Kirlilik oluşturan maddeler, aktif karbonun yüzeyinde tutulacağından, yüzey alanının büyüklüğü kirliliklerin giderilmesinde oldukça etkili bir faktördür. Prensip olarak, yüzey alanı ne kadar büyükse, adsorpsiyon merkezlerinin sayısının da o kadar büyük olduğu düşünülür. Literatürde bulunan aktif karbonun yüzey alanı ve gözenek sistemi ile ilgili sayısal değerler aşağıda verilmiştir;
Tanımı : Aktif karbon, koku, tad ve renk aıtımında kullanılan, kristal formu ve oldukça geniş iç gözenek yapısı ile karbonlu adsorbanlar ailesini tanımlamada kullanılan genel bir terimdir.
Faydası : Su ve gaz arıtımında koku, renk ve bulanıklığı adsorbe eder.
Kullanım alanı : Hertür evsel ve endüstriyel arıtım cihazında, atık su ünitelerinde, gaz arıtımı ve havalandırma ünitelerinde
İlgili ürünler : Granül aktif karbon, silindirik karbon, toz karbon, karbon filtre